Milí příznivci,

NAŠE VÝDEJNA v Boršicích je obvykle OTEVŘENÁ v pondělí, středu a pátek od 9:00 do 18:00. Ve státní svátky máme zavřeno.

Výjimečné změny v otevírací době Vám nahlásíme tady a/nebo na facebooku.

Těšíme se na Vás :-)

Jak UCHOVAT KÁVU co nejdéle ČERSTVOU

coffee-gef20bea58_1280

JAK UCHOVÁVAT KÁVU, ABY SI UDRŽELA SVOU ČERSTVOST CO NEJDÉLE?

Zakoupili jste si čerstvě praženou kávu a chcete si užívat čerstvost chutí a vůní co nejdéle? Tak čtěte dále, v tomto článku Vám poradíme jak na to...

 

 

Káva od pražení prochází průběžně dobou zrání, a proto můžete každý den cítit trochu jiné chutě a vůně.
Kdy si můžete užívat maximální intenzitu vůní a chutí? 
Záleží na způsobu pražení, přípravy, skladování zrn i na druhu kávy...

 

VHODNÁ DOBA NA PŘÍPRAVU

Čerstvě upražená zrna postupně uzrávají a každý den si můžete ve Vašem šálku všimnout trochu jiných chutí a vůní.
Pokud se chystáte kávu připravovat jedním z alternativních způsobů přípravy (filtrovaná káva, moka konvička, aeropress apod.), pak si můžete čerstvě upraženou kávu připravovat již 2.-4. den po pražení. U espressa se doporučuje čerstvě praženou kávu konzumovat od 7.-10. dne po upražení. Všeobecně ale lze říct, že káva je v nejlepší kondici a nabízí tak největší bohatost chutí a vůní do 30. dne po pražení. Později již velmi záleží na skladování.

Prvních 24 hod po pražení se káva nehodí k žádné přípravě. Uniká z ní velké množství oxidu uhličitého, a proto nedochází k dostatečné extrakci a káva může chutnat štiplavě. Nechte kávu raději alespoň jeden den vydýchat.

 

JAK DLOUHO JE KÁVA ČERSTVÁ?

Všeobecně se doporučuje kávová zrna zkonzumovat do 30 dnů od pražení, pokud jsou uskladňována v zataveném nepropustném sáčku/v dóze se vzduchotěsným uzávěrem, pak do cca 50 dnů. Po tuto dobu se kávová zrna považují za čerstvá. Po uplynutí této doby se intenzita vůní a chutí postupně snižuje. To se týká uskladňování kávy ve formě celých zrn. Pokud si kávu namelete, pak je ideální ji spotřebovat do 15 min po namletí. Každou další minutou ztrácí intenzitu chutí a vůní. Pořád je to ale lepší než káva ze supermarketu, která tam v regálu seděla kdoví jak dlouho po pražení.

 

JAK KÁVA ZTRÁCÍ INTENZITU VŮNÍ A CHUTÍ?

Čerstvě upražená káva obsahuje přibližně 2 % oxidu uhličitého a jiných plynů v poměru k její váze. Tyto plyny postupně unikají, a to až několik týdnů po upražení. V průběhu prvních zhruba 12 hodin po upražení je vnitřní tlak zrna natolik vysoký, že zabraňuje vnik kyslíku dovnitř zrna. Jakmile však kyslík najde dovnitř zrna svou cestu, způsobuje degradaci vůní a chutí. Proto je důležité upraženou kávu uzavírat do nádoby či uzavíratelných sáčků, aby kyslík měl minimální šance způsobovat stárnutí zrna. Kyslík je totiž důvodem, proč pražená zrna ztrácí svou intenzitu vůní a chutí.

Rychlost unikání plynů je ovlivněna stupněm a teplotou pražení. Při tmavším pražení či pražení při vyšších teplotách struktury zrna více expandují, zvětšují se póry, což způsobuje rychlejší úniky plynů, a tím pádem rychlejší degradace vůní a chutí. V naší pražírně pražíme na středně tmavý stupeň pražení, naše kávová zrna si proto zachovávají svou čerstvost déle.

 

JAK SKLADOVAT KÁVU?

Čerstvost kávy významně prodlužuje správné skladování kávy. Po otevření zataveného sáčku je ideální kávu skladovat v podobě celých zrn v uzavíratelné nádobě na temném místě. Otevřené sáčky či jiná balení, kam vniká vzduch, nejsou pro zachování delší čerstvosti kávy ideální. Degradace vůní a chutí nastává velmi rychle, pro maximální intenzitu vůní a chutí je nejlepší kávu spotřebovat v průběhu 2-3 dnů po otevření sáčku. Čerstvost výrazně prodloužíte, pokud v maximální míře snížíte přístup vzduchu. Sáček lze například uzavřít kovovým klipsem. Asi ještě lepší varianta je skleněná dóza s vzduchotěsným uzávěrem – nově i v naší nabídce.

A pak je tady otázka, na kterou mezi kávovými znalci neexistuje shoda. Uskladňovat kávu v lednici či ne?
My se přikláníme k názoru, že káva by neměla být vystavována teplotním šokům. Proto chcete-li delší dobu zachovat její nejlepší vlastnosti, pak úplně nedoporučujeme uskladňování pražených zrn v lednici. Skladujte ji raději v potravinové skříni, spižírně či vinotéce.

Chcete-li si užívat kávu opravdu čerstvou a vychutnávat si její maximální bohatost chutí a vůní, nakupujte nejlépe tak, abyste ji do 2-3 týdnů spotřebovali.

 

U nás můžete zrna koupit i ve skleněných dózách či zavařovacích sklenicích. Krásně udržují zrnka čerstvá!
Takové balení je navíc přátelštější vůči přírodě a hezky vypadá. Vhodné i jako dárek.

Dózu či sklenici můžete u nás plnit i opakovaně. Nebo si můžete klidně přinést svou vlastní…

doza-s-drevenym-vickemzavarovacka