Milí příznivci,

NAŠE VÝDEJNA v Boršicích je obvykle OTEVŘENÁ v pondělí, středu a pátek od 9:00 do 18:00. Ve státní svátky máme zavřeno.

Výjimečné změny v otevírací době Vám nahlásíme tady a/nebo na facebooku.

Těšíme se na Vás :-)

Moka konvička - tajemství perfektní přípravy

Photo-18.02.16-20-42-03

Máte rádi chuť espressa, ale nechcete si domů kupovat drahé stroje? Pak moka konvička může být vhodná volba pro Vás. Poradíme Vám, jak dosáhnout při přípravě perfektního šálku kávy.

Většina z vás má s moka konvičkou své vlastní zkušenosti, přesto jsem se rozhodla podělit se s vámi o ty svoje. Moka konvičku používám teprve chvilinku, s alternativní přípravou jsem to vzala z opačného konce. Začala jsem si hrát s přípravou kávy za studena pomocí Hario Cold Brew nádoby a výsledky mě nadchly a vzniklo spoustu receptů na studené letní nápoje. Ale o tom vám řeknu až bude venku ještě o něco tepleji :-).

Moka konvička byla vynalezena v Itálii už ve 30. letech minulého století panem Bialettim. Toto jméno dodnes zastřešuje jedny z nejkvalitnějších moka konviček, které se vyrábí.

P1012908_-400x300

Skládá se ze tří částí: spodní nádobka na vodu, středové sítko na kávu a vrchní nádobka na uvařenou kávu.

Vyrábí se z různých materiálů, v různých velikostech, tvarech i barvách. My však nedáme dopustit na původní hliníkovou nádobu. Jsme přesvědčení, že káva z ní chutná nejlépe.

2016-01-25-10.24.19-300x167

Fotka vyfocená v italské prodejně Bialetti. Na obrázku jsou různé velikosti moka konvičky velikosti pro uvaření 1-18 šálků. 3 šálky odpovídají asi 150 ml kávy, což je zhruba velikost 1 českého šálku.

A jak to funguje?

Ve spodní nádobě se ohřívá voda, která uvolňuje páry, čímž se zvyšuje tlak a pára se roztahuje. Dochází k vytlačování vody přes sítko s namletou kávou až do horní nádoby. Namletá káva se nedostává do horní nádoby, protože ta je chráněna jemným sítkem. Uvařená káva se do horní nádoby dostává skrze horní trysku.

Kdy je hotovo?

Každá moka konvička Vám dá trochu jinak najevo, že už pro Vás má lahodný mok připravený. Ta moje prudce valí páru a vesele si chrochtá, jiná si u toho třeba zapíská. Poznávejte, jak Vám to dá najevo Vaše moka konvička. Určitě si spolu brzo porozumíte.

20160122_124504-1-243x300

Fotka vyfocená v italské prodejně Bialetti. Tato konvička Vám dá jasně najevo, když má pro Vás kávu uvařenou. Když má hotovo, tak si k tomu zazpívá.

Jak to dělám já

Nejdříve naplním vodou spodní nádobku moka konvičky až pod ventil. Osobně jsem začala používat horkou vodu, protože jsem velice citlivá na přepálené chutě a na rozdíl od mnohých Italů si v nich neholduji. (Nemám ale moka konvičku Bialetti. Moka konvička Bialetti dokáže i ze studené vody vykouzlit kávu bez známky přepálených chutí). Pokud máte plynový vařič není třeba se s ohříváním vody trápit, na něm se prohřeje voda rychle, takže přepálené chutě nemají šanci. Výše uvedené se týká sklo-keramické desky a elektrického vařiče.

Než se mi uvaří voda (když se mi nechce, tak použiju tu nejteplejší vodu, která mi z kohoutku teče), namelu ve svém mlýnku dostatečné množství zrn, které plně zaplní středové sítko.

P1012904_-400x300

Zrnka si neodměřuju ani nevážím. Používám mlýnek Porlex Mini a naplním jej zhruba po přepážky v mlýnku. Toto množství zrn odpovídá 3 italským šálkům v moka konvičce – 1 šálek české velikosti (150ml). Stejný princip odměření množství zrn lze použít i v mlýnku Porlex Tall – přepážky jsou v něm stejně vysoké.

Mezitím už dávám vařit vodu, kterou následně naplním spodní nádobku. Nasadím na spodní nádobku středové sítko, do kterého opatrně vsypu středně hrubě namletou kávu.

P1012909_-400x300P1012911_-400x300

Následně pevně našroubuju horní část moka konvičky, ale musím přitom používat utěrku, abych si nepopálila ruce. Hliník „překvapivě“ dobře vede teplo :-). Jakmile je zašroubováno, posadím moka konvičku na sporák a čekám. Sporák zapínám na polovinu jeho výkonu, můžete ale zkusit i jiné stupně, káva bude mít vždy trochu odlišnou chuť. Pokud k přípravě využíváte plynový vařič, doporučuji nastavit výkon na nejnižší stupeň. Po pár minutách začne káva tryskat do horní části konvičky.

P1012916_-400x300P1012917_-400x300

Když se Vám moka konvička naplní zhruba do této výšky, můžete podávat. Poznáte to tak, že z trysky už nevytéká žádná káva. Ale pozor, i po naplnění konvičky se káva stále vaří a když ji necháte na sporáku déle, můžou se dostavit přepálené chutě.

Teď už si můžete jen vychutnat Váš šálek kávy :-).

Osobně mám v moka konvičce nejraději Kostariku, přípravou v moka konvičce krásně vyniknou její grepové tóny. Skvělý je taky Nepál, u kterého se při přípravě v moka konvičce ještě podpoří přirozená sladkost zrna.