Milí zákazníci, naše VÝDEJNA opět funguje V BĚŽNÉM REŽIMU. Těšíme se na Vás pondělky, středy a pátky v čase 9:00-18:00. Doručování funguje bez omezení.

KÁVOVÁ LIMONÁDA nejen pro horké letní dny

P1013540_-1-e1470327935759

Máme tu léto a s ním občas i docela vysoké teploty. Jestli patříte k milovníkům ochlazovacích limonád tak jako my, pak je pro Vás kávová limonáda skvělou volbou.

Káva má totiž sama o sobě ochlazující efekt, takže v kombinaci s ledem a libovolným sirupem je pro tyto horké dny vyloženě ideální. My rádi experimentujeme s různými surovinami, dnes se s Vámi podělíme o způsob přípravy našich nejoblíbenějších limonád.

Pojďme se tedy společně podívat, jak se připravuje naše nejoblíbenější kávová limonáda.

Postup přípravy

P1013535_-300x300

Příprava kávového ledového nápoje v našem případě začíná minimálně 8 hod před plánovanou konzumací. Kávový základ je totiž tvořen lahodnou zastudena vylouhovanou kávou pomocí speciální konvičky Hario Cold Brew. Ta si s přípravou dává na čas, kávu je v ní vhodné louhovat minimálně 8 hod. Takže já osobně ji většinou namelu před spaním a vložím na noc do ledničky, kde se do rána krásně vylouhuje. Pokud se obáváte louhování nepříznivých látek, které se do kávy dostávají při běžné přípravě po 4 minutách louhování, nemusíte. Louhování zastudena startuje úplně jiný proces a do kávy se žádné nepříznivé látky nevylouhují ani po 8 hodinách.

Photo-04.08.16-17-55-57-300x3005-300x300

A jak na to? Nejdřív si namelu cca 90g kávy, nasypu do sítka a následně pomalu přelévám studenou vodou, dokud nenaplním celou konvičku. Je to postupný proces a chce trochu trpělivosti. Pokud jí zrovna dneska úplně neoplýváte, můžete část vody nalít do konvičky přímo a část přes sítko s namletou kávou. Výsledek je o malinko méně intenzivní chuti než když trpělivě lijete vodu přes namletou kávu, ale podle mě poměrně přijatelný :-). No a když máte konvičku naplněnou, tak už ji stačí jen nechat na minimálně 8 hodin odpočívat v lednici. Konvička už se o vše ostatní postará sama.

Pokud nemáte Hario Cold Brew, zkoušeli jsme jej nahradit klasickým French pressem. Výsledek nebyl špatný, ale káva byla méně čirá, než v případě Haria a z mého subjektivního pohledu nebyla tak plné chuti. Použít se dá i espresso do již hotové limonády, ale není to ono. Při přípravě espressa v kávě vystupují jiné chutě, než během alternativní přípravy. Alternativní příprava dává v kávě vyniknout těm nejjemnějším chutím.

Jakou použít kávu?

Photo-28.07.16-13-14-01-300x300

Vyzkoušejte například Kolumbii, Etiopii nebo Brazílii. Po vylouhování zastudena vyniknou čokoládové tóny.

Takto připravená káva je vhodná k celodennímu popíjení i bez dalších přísad. Pokud máte ale přece jen chuť na chuťově rozmanitější nápoj, nechte se inspirovat našimi recepty.

LIMETKOVÁ KOLUMBIE

Základem je káva louhovaná zastudena, ideálně v konvičce Hario Cold Brew. Nejdříve si do nádoby naleju sirup – osobně mám nejraději domací bezinkový, ale fantazii se meze nekladou. Do vody vymačkám pár limetek, které smíchám se sirupem a doliju zastudena louhovanou kávou dle chuti. Můžete doplnit například snítkou čerstvého tymiánu. Úžasně celou limonádu doplní a ozvláštní. Můžete přidat i pár kostek ledu. A je to! Osvěžující a povzbuzující limonáda je na světě :-).

POMERANČOVÁ KOLUMBIE

Máte-li rádi pomerančové čokolády, pak určitě vyzkoušejte vymačkat šťávu z několika pomerančů, zřeďte vodou a tuto pomerančovou šťávu přidejte do zastudena louhované Kolumbie. Dle chuti doslaďte jakýmkoliv sirupem, či medem.

CITRONOVÁ ETIOPIE

Jste-li milovníci citronové chuti, pak vyzkoušejte místo Kolumbie připravit kávový základ z kávy z Etiopie. Základem limonády je opět káva louhovaná zastudena. Už samotná Etiopie je plná chuti citronové šťávy, pokud ji však chcete ještě podpořit, vymačkejte do vody pár citronů/pro sladší chuť pár limet. Tuto citrusovou šťávu smíchejte se zastudena louhovanou kávou. Dle chuti přislaďte sirupem. Výborný je například sirup z agáve, či například datlový sirup.

limonáda-300x300

Na obrázku je kávová limonáda se základem z Etiopie, doplněná limetovou šťávou a doslazená datlovým sirupem.

Přejeme příjemné popíjení :-). A nebojte se experimentovat, zejména stupeň mletí velmi ovlivňuje chuť připravené kávy.